Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.05.2011 07:57 - ВКУСНА СКАРА
Автор: dianav340 Категория: Забавление   
Прочетен: 5228 Коментари: 10 Гласове:
11

Последна промяна: 04.06.2011 19:18

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
  image

                                                     ВКУСНА СКАРА            Когато самолетът на БГА Балкан се приземи на летището в Йоханесбург, стомасите на всички членове от екипажа къркореха от глад. Поради изключително напрегнатия полет на никой не му бе останало свободно време да похапне. Почти през половината маршрут имаше насрещен вятър и силна турболенция. На пътниците им прилошаваше и непрекъснато трябваше да се доставя лед, хапчета или санитарни торбички. Затова сега, регистрирайки се в един от най-скъпите пет звездни хотели в ЮАР, единодушно взеха решение първо да обядват, а после да се настанят по стаите. Пиколото ги насочи към залата за багаж, където се освободиха от куфарите и ръчните чанти и с бодри стъпки и повишено настроение се отправиха към хотелския ресторант.        Той се намираше на края на фоайето и бе типично луксозно заведение, впечатляващо със скъпи килими, кристални полюлеи и отбрана клиентела. В дъното се виждаше огромен роял, на който млад пианист приглушено свиреше популярни класически мелодии. Храната бе сервирана на шведска маса и изумяваше с голямото си изобилие. Само бара със салати беше дълъг над пет метра. Имаше голям избор на пресни зеленчуци, предястия с авокадо и орехи, мезета с аншоа и риба тон, салати със зелена рукола, сушени домати, аспержи, каперси, макарони с морски дарове и други вкусотии. На красива дантелена покривка бяха струпани голямо количество подправки, дресинги и сосове, придружени с малки сребърни лъжички.
         След като опитахме от екзотичните ордьоври всички вкупом се събрахме около основният бюфет с печени меса, току-що извадени от горещите фурни, красиво декорирани и предложени с разнообразни гарнитури. Имаше дузина пилета на грил, крехки филенца с хрупкави корички, цвърчащи наденички, агнешки флейки и котлети, сочни свински пържоли и огромни телешки бифтеци. На специална маса върху огледална поставка се мъдреше едно току-що добре опечено прасенце. Поставените до него прибори даваха възможност всеки да си отреже колкото и каквото си пожелае количество месо.              Сядайки на масата, още след първата хапка ни връхлетя огромно разочарование. Пръв не се сдържа Иво, нашият борден инжинер: -         Това прасе са го държали цяла седмица в плодова салата! Видях го че е покрито с парчета ананас, ама мога ли да допусна, че са го поляли отгоре с няколко литра компот! Подгизнало е направо! -         А пък агнешките плешки са намазани с мед - изсумтя командира Стоянов – ама сякаш са изсипали меда от цял кошер върху тях! Не се трае! Какви са тези южноафрикански измишльотини. Как ти е шницела Зорке, става ли за ядене? -         Само на външен вид, Капитане – казах аз с пълна уста, не можейки да преглътна – омазан е целия с боровинково сладко и сметана! Чудя се къде да го изплюя това нещо, не се яде изобщо! -         Не се оплаквайте преди да сте опитали от говеждото – намеси се стюарда Мартин - потопено е в някакъв мармалад и обилно е посипано със стафиди и лютив червен пипер. Пилето пък е гарнирано с портокалов сироп, мента и захаросани лимонени кори. Кисело ли е, сладко ли е, солено ли е не знам, но явно много усилия са положили да го съсипят. Не се лъжете дори да го пробвате! Пълна отврат! -         Как може да нямат нищичко за ядене при тези отрупани с храна маси! – възмути се отново командира Стоянов. Той даде знак на минавщата сервитьорка и я помоли да извика главния готвач – Сега ще го попитам дали тук в Африка са чували за Европейска кухня и защо сервират десертите направо върху месото! Тъмнокожата сервитьорка силно се притесни, че гости на ресторанта се оплакват от менюто. Тя обясни любезно, че до сега всички са били повече от доволни от предлаганите специалитети в ресторанта, но съзирайки искриците гняв в погледите на изгладнелите мъже от екипажа бързо се завтече при шефа на залата. След малко дойде самият управител на салона – висок, представителен южноафриканец с елегантно сако, бяла риза и черна папионка. На златната табелка върху ревера му бе изписано с изящен готически шрифт „Лоурънс”. Изискано се  извини от свое име и на целия екип в ресторанта. Въпреки, че това донякъде умилостиви нашия командир, той отново настоя да се види и говори лично с Главния готвач. Респектиран от решителния тон и четирите сърмени нашивки на униформата му, г-н Луорънс се енергично се запъти към кухненските помещения, скрити зад позлатени кошници с красиви орхидеи. След няколко минути се появи пред масата, придружаван от самия Главния готвач. Той се оказа величествен двуметров бял мъж, с опъната колосана куртка и големи пищни мустаци. Готварската му шапка бе изключително ефектна и го правеше да изглежда още по-висок и внушителен. Имаше проницателни сини очи, които внимателно и с любопитство ни изгледаха един по един, спирайки се накрая върху  чиниите, препълнени с недокосната храна. Запазвайки спокойствие и достолепие, той  учтиво ни запита на перфектен английски език:  - Sorry sir, where are you come from ? /Извинете, Вие от къде идвате?/ - От Европа – каза натъртено командира Стоянов – from Bulgaria – ако нещо изобщо ти говори – промърмори той последната фраза на български. Отговорът явно много изненада Главния готвач. Той замига бързо с очи, и изглеждайки силно озадачен свали с нервно движение бялата си шапка. Държейки я с едната ръка, подаде другата на командира и силно се здрависа. Гласът му прогърмя в огромната зала на ресторанта: -         Епа, оти не кажеш така друже мой – каза той на чист сръбски език – Я знам най-добре што сакаш ти балканска душо! Само требва да чекаш мало. Чувайки думите на сръбския готвач ние всички дружно избухнахме в смях. Той също започна да се смее, представяйки си отлично как ни е понесла изисканата южноафриканска кухня. Помоли ни да изчакаме половин час и после лично се появи с голям сребърен поднос, върху който димяха вкусни ощипци/кебапчета/, ухаещи на сминдух и чубрица плескавици, както и сочни нашенски пържоли.

image  



Гласувай:
11
0


Вълнообразно


Следващ постинг
Предишен постинг

1. vostroto - :)))Диана
25.05.2011 16:24
Много готина история:))) Бравоо!:)))
цитирай
2. gothic - Страхотна история!
25.05.2011 17:29
За благодарност ще ти споделя наръчника на пилота, който със сигурност го знаеш, но просто не мога да се сдържа :)

Наръчник на пилота

1. Всяко излитане е по желание. Кацането е задължително.
2. Ако бутнеш щурвала напред, къщите стават по-големи. Ако го дръпнеш назад - смаляват се. Това правило важи докато не дръпнеш щурвала съвсем назад и не го оставиш там - тогава къщите стават мноого големи.
3. Летенето не е опасно! Катастрофите са опасни.
4. Винаги е за предпочитане да си долу и да съжаляваш, че не си горе, вместо да си горе и да съжаляваш, че не си долу.
5. Единственият път, когато имаш прекалено много гориво е когато самолетът ти се запали.
6. Витлото е един голям вентилатор в предната част на самолета, който служи да разхлажда пилота. Когато той спре, пилотът започва да се изпотява.
7. Когато изпитваш съмнения за височината, дай нагоре. Никой досега не се е сблъскал с небето.
8. "Добро" приземяване е това, след което можеш да вървиш без лекарска помощ. "Страхотно" приземяване е това, след което самолетът може да бъде използван повторно.
9. Учи се от грешките на другите. Няма да живееш толко дълго, че да ги направиш сам всичките.
10. Разбираш, че си се приземил без колесници, когато трябва да дадеш пълна скорост, за да стигнеш до рампата.
11. Вероятността да оцелееш е обратнопропорцинална на ъгъла на приземяване. Колкото е по-голям ъгълът, толкова по-малка е вероятността и обратно.
12. Стой настрана от облаците. Добре осведомени източници твърдят, че някои планински върхове имат навика да се крият в облаците.
13. Винаги се опитвай да изравниш броя на излитанията с броя на кацанията.
14. Има три малки правила, които гарантират гладко кацане. За съжаление никой досега не е успял да ги открие.
15. Започваш с пълна торба късмет и празна торба опит. Номерът е да напълниш
торбата с опита преди да си изпразнил тази с късмета.
16.Хеликоптерите не могат да летят - те са толкова грозни, че земята ги отблъсква.
цитирай
3. gothic - Продължава :)
25.05.2011 17:30
17. Ако единственото нещо, което виждаш през стъклото, е земята, която става все по-кръгла и по-кръгла и единственото, което чуваш е вълнението,което се надига в салона за пътници, значи нещо не е наред.
18. Във вечнатa битка между птиците, изработени от алуминий, летящи със стотици километри в час и земята, която се движи с нула километра в час досега земята не е инкасирала нито една загуба.
19. Оглеждай се непрекъснато. Винaги има нещо, което си пропуснал.
20. Запомни, гравитцията не е просто идея. Тя е закон. И не подлежи на обжалване.
цитирай
4. dianav340 - Bravo!
25.05.2011 17:49
Хуморът е най-сигурното спасително средство в самолета1Благодаря!
цитирай
5. gothic - :)
25.05.2011 18:11
И не само там, нали?
цитирай
6. hristo27 - А, така! "Българин да се ...
26.05.2011 09:33
А, така!

"Българин да се наричам,, първа радост е за мене..."
...и така няма гладен да умра! :))))
цитирай
7. dianav340 - Да, абсолютно съм съгласна!
26.05.2011 09:34

цитирай
8. dianav340 - Здравей!
31.05.2011 04:55
vostroto написа:
Много готина история:))) Бравоо!:)))


Благодаря, радвам се че ти е харесала.Историята е истинска.
цитирай
9. dianav340 - Благодаря!
04.06.2011 09:29
за корекцията и за подкрепата Разказвачке!А как е правилно да се каже в случая?Поздрави!!!!
цитирай
10. punkey - :)
04.06.2011 09:51
Страхотен разказ, както винаги
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: dianav340
Категория: Забавление
Прочетен: 92423
Постинги: 18
Коментари: 88
Гласове: 579
Архив
Календар
«  Октомври, 2017  
ПВСЧПСН
1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031